Péče o naše lněné prádlo

Povlečení a jak o něj pečovat

 

Co udělat než začnu len používat?
Před prvním použitím doporučujeme prádlo vyprat na 60 °C, stačí v běžném pracím prostředku, a pak vysušit. Celý postup zopakujte ideálně ještě jednou. Prádlo tak zbavíte přebytečného prachu a krásně ho zjemníte, abyste se v něm cítili jako v peřince.

 

Jak prát lněné povlečení?
Stačí prát na 40 °C s běžným pracím prostředkem. Nejvíce se nám osvědčily tekuté prací gely, které se z prádla dobře vymývají. Pokud chcete povlečení vyprat opravdu důkladně, nastavte praní na 60 °C jako u klasického povlečení. Tmavé a světlé kousky raději perte zvlášť, především ze začátku používání by se mohly obarvit. Tkanina je předsrážená, ale i tak se může prádlo o maličko stáhnout. Naše švadleny s tím dopředu počítají a vždy Vám na zakázku ušijí takové povlečení, které sedí i bez pár milimetrů.
Tip LENLINEN: Přilijte prací gel do zásobníku pračky, nikoliv rovnou do bubnu pračky. Velké povlaky na deku zkuste prát zvlášť, aby měla látka dostatek místa. Voda a prací gel se tak dostanou do každého záhybu.

 

Pozor na chemické čištění, lněnému povlečení může zničit strukturu a je zakázané!

 

Můžu použít aviváž?
Ano, do praní můžete přidat aviváž, povlečení bude měkčí a aromatické po vaší oblíbené vůni. Perete dětské povlečení, chcete se vyhnout chemii nebo dokonce trpíte alergií? Místo aviváže přidejte panáčka octa, případně přikápněte kapku levandulové esence.

 

Můžu dát prádlo do sušičky?
Ne! Ač byl tento postup dříve doporučován a chválen, nyní se od něj upouští. Vlákna se totiž sušením potrhají a naruší, což tkaninu zjemní. Bohužel na úkor její pevnosti, která je její zásadní předností. To pak způsobí opotřebení a oděry v místech největší zátěže a to nechceme. Prádlo doporučujeme vyvěsit mimo přímé slunce a nechat na vzduchu uschnout. Ač se pak bude možná na první vyspání zdát tuhé, na ty další vyspaní už Vám to vynahradí :)

 

Jak žehlit lněné prádlo?
Řada našich zákazníků vůbec nežehlí lněné povlečení, protože se jim líbí jeho přirozeně zmačkaný vzhled. A my úplně souhlasíme :). Máme ale tip pro všechny, kdo milují čerstvě povlečené peřiny bez zmačkání: žehličku vyndejte už pár hodin po vyprání a pár tahy vyžehlete, dokud je povlečení ještě trochu navlhlé. Len totiž velmi rychle schne a když se prádlo úplně přesuší, stojí pak žehlení mnohem víc času.

 

Co změkčovadlo nebo bělidlo?
Změkčovadlo lněnému prádlu nevadí, zato bělidlo ano, proto je i zakázáno. Mohlo by totiž zničit strukturu látky.

 

Co prach z lněného povlečení?
Nejedná se o prach, tak jak jej známe z úklidu, ale o vlákna lnu. Tkanina přirozeně uvolňuje vlákna, toto však postupně vymizí dalším a dalším praním. Pokud máte v ložnici koberec, vlákna se šíří a jsou vidět minimálně, změnu tak oproti jiným materiálům nejspíš nepocítíte. Rozdílu si můžete všimnout u pevných podlah, kde můžou být vlákna více viditelná. Proto před úplně prvním povlečením doporučujeme dvojité vyprání a usušení, které dostane z prádla maximum volných vláken pryč. Stačí na to běžný prací prostředek (nejlepší je prací gel), případně můžete přidat i aviváž. Tady je znát největší rozdíl oproti sušičce. Sušička vlákna naruší, tím sice prádlo zjemní, ale zároveň vlákna současně do zásobníku nasaje. Tím naruší strukturu, hustotu a prádlo tak nenávratně znehodnotí.

 

Rozbil se mi na povlaku zip/jezdec, co s tím?
Může se to stát, ale už se to nestává :) Rsp. stávalo se to dříve, kdy jsme používali umělé jezdce. Nyní používáme české poctivé a hlavně kovové a zatím se nevrátil jediný strhnutý jezdec.
Stávalo se to při povlékání. Zejména u těžších kousků se může jezdec vahou rozevřít a strhnout. Pokud se tak stane, napište nám na info@lenlinen.cz a domluvíme se na odeslání povlečení k nám. Opravíme ho a obratem vrátíme.

 

Nezodpovězené otázky jsme připraveni zodpovědět!